Vaativassa korjausrakentamishankkeessa saneerasimme Hansatalosta ja yli 100-vuotiaista suojelukohteista, Uudesta Ylioppilastalosta sekä Hotelli Seurahuoneesta, 224 huoneen korkeatasoisen Grand Hansa -hotellin. Mittava korjausrakentamishanke käynnistyi kesäkuussa 2021 ja valmistui vuonna 2024. Poikkeuksellisen vaativa projekti toteutettiin tiiviissä yhteistyössä museoviraston kanssa ja rakennusten historiaa kunnioittaen.
Mittava korjausrakentamishanke kattoi yhteensä noin 21 000 bruttoneliömetriä. Grand Hansa -hotellissa on muun muassa 224 huonetta, katettava talvipuutarha sekä juhla- ja kokoustiloja. Lisäksi hotellista löytyy laajat ravintolapalvelut, esimerkiksi kaikille avoin kaksikerroksinen terassiravintola seitsemännessä kerroksessa.
Vastuullisia ratkaisuja
Hotel Grand Hansa -hankkeessa huomioitiin vahvasti vastuullisuusnäkökulmat, ja uusi hotelli saavutti LEED V4 Commercial Interiors Hospitality -luokituksen korkeimman Platina-tason. Hankkeen hankintakriteereissä huomioitiin hiilijalanjäljen minimointi, ja rakennusmateriaaleissa suosittiin vähähiilisiä ja ympäristöluokiteltuja vaihtoehtoja. Hyvä esimerkki on välipohjien vähähiiliset teräspalkistot.
Työmaan ympäristövaikutuksia vähennettiin muun muassa sähkökäyttöisillä trukeilla ja käyttämällä työmaan lämmitykseen uusiutuvaa polttoöljyä. Purkutyöstä raportoitiin Kestävän purkamisen green dealin mukaisesti, jonka puitteissa 840 osaa luetteloitiin ja uudelleenkäytettiin.
Hanke oli mukana Inklusiivinen työmaa -hankkeessa, joka on yksi OECD:n kansainvälisen Business For Inclusive Growth (B4IG) -verkoston piloteista. Osana urakkasopimusta oli inkluusioliite, joka linjasi yhdenvertaisuuden periaatteet työmaalle.
Vanhaa kunnioittaen
Uuden Ylioppilastalon ja Hotelli Seurahuoneen rakennukset ovat suojeltuja, joten korjaus- ja uudistustyötä tuli tehdä vanhoja rakenteita kunnioittaen. Rakennuksilla on pitkä ja värikäs historia. Uusi Ylioppilastalo on ollut rakennusvuodestaan 1910 alkaen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan käytössä, ja osa siitä myös alun perin suunniteltiin liikekäyttöön. Historian saatossa Uuden Ylioppilastalon tiloissa on toiminut useita hotelleja ja ravintoloita, elokuvateatteri ja jopa autokauppa. Hansatalo valmistui vuonna 1981 Uuden Ylioppilastalon lisäosaksi. Kaivokatu 12 -osoitteessa sijaitseva rakennus toimi Hotelli Seurahuoneena valmistumisvuodestaan 1914 saneeraukseen saakka.
Vaativa hanke
Vaikka projektissa yhdistettiin kolme vanhaa rakennusta yhdeksi ja lisäksi korotettiin Hansataloa, pystyttiin hankkeessa soveltamaan tahtituotantoa. Toistoa oli vain vähän, sillä jokainen hotellihuonekin on uniikki: kerrokset sisälsivät noin neljä lohkoa, joiden tahtia seurattiin. Tahtituotanto oli myös tärkeää logistiikan näkökulmasta, sillä hotellin sijainti Helsingin ydinkeskustan vilkkaimmalla paikalla vaati paljon logistiikan ennakkosuunnittelua: muun muassa kuormia tuotiin tontille vasta sitä mukaa, kun niitä tarvittiin.
Sijainnin näkökulmasta torninosturin sijoittaminen tontille mahdollisti sen, ettei keskustan vilkasta liikennettä tarvinnut jatkuvasti pysäyttää autonosturin nostoja varten. Torninosturinkuljettajan näkökulmasta hanke oli poikkeuksellinen: yli 90 prosenttia kaikista nostoista oli erikoisnostoja, joissa nosturinkuljettajalla ei ollut suoraa näköyhteyttä taakkaan. Apuna toimi puomivaunun kamera, kokenut alamies sekä korkeus- ja etäisyysmittarit.