Skanska toteutti laajan perusparannuksen Helsingin ikoniseen Finlandia-taloon, joka kunnostettiin kattavasti sisätiloja ja julkisivua myöten alkuperäistä Alvar Aallon suunnittelua kunnioittaen. Finlandia-talo on ollut Suomen suosituin paikka järjestää konferensseja, juhlia ja konsertteja. Perusparannuksen tavoitteena on kaksinkertaistaa kävijämäärät tulevaisuudessa tarjoamalla entistä parempia tapahtumatiloja, uusia ravintolakonsepteja sekä majoitustiloja kaupunkilaisille ja matkailijoille.
Hanke käynnistyi kesäkuussa 2021 kehitysvaiheella, ja varsinainen rakentaminen alkoi vuoden 2022 alussa. Perusparannuksessa huomioitiin tarkasti rakennuksen arvon ja kulttuuriperinnön säilyminen, mikä tarkoitti muun muassa vanhojen rakenteiden kunnostamista moderneilla tekniikoilla. Rakennukseen tehtiin merkittäviä parannuksia esteettömyyden ja hissiyhteyksien osalta sekä myös palveluja ja niille varattuja tiloja uudistettiin, jotta lähes 50 vuotta täyttävän rakennuksen talotekniikka vastaisi nykypäivän vaatimuksia.
Tekniikka moninkertaistui, mutta alkuperäinen ilme säilyi
Rakennushankkeeseen kuului julkisivun marmorin uusiminen, vesikattojen korjaaminen sekä energiatehokkuuden parantaminen uusimalla ikkunoita ja ulkovaipan eristeitä. Sisätiloissa kuluneet pinnat ja kalusteet palautettiin alkuperäiseen loistoonsa.
Uudet talotekniset ratkaisut suunniteltiin siten, etteivät ne muuta historiallista ulkoasua tai arkkitehtonisia yksityiskohtia. Perusparannuksessa Finlandia-taloon asennettiin 340 kilometriä sähkö- ja tietokaapeleita, 25 kilometriä vesi- ja viemäriputkea sekä kahdeksan kilometriä ilmanvaihtokanavia. Lisäksi maan alle rakennettiin uudet tekniset tilat suurille ilmanvaihtokoneille sekä uusi ravintolakeittiö.
Taloteknisessä työssä auttoi laserkeilauksen avulla rakennuksesta tehty kolmiulotteinen virtuaalinen malli eli digitaalinen kaksonen, jonka avulla suunniteltiin uusien putkien, sähköjohtojen ja ilmastointikanavien reitit niin, että vedot saatiin vanhojen rakenteiden sisälle esimerkiksi alakaton päälle tai seinäpinnan alle.
Mittavassa entisöinnissä mukana monia ammattilaisia
Perusparannuksessa kunnostettiin lukuisia käsityötä vaativia kalusteita ja materiaaleja, esimerkiksi yli 2 100 valaisinta. Suureen osaan niistä vaihdettiin energiatehokas led-tekniikka, mikä mahdollistaa valaisimien monipuolisemman käytön ja ohjauksen. Sauvakeramiikkalaatoin päällystetyt pylväät ja seinien kaakeloinnit entisöitiin, ja sisätilojen messinkilistoissa säilytettiin vuosikymmenien aikana syntynyt patina. Myös satoja alkuperäisiä ovia ja ikkunoita kunnostettiin. Yksi erikoisimmista konservointitöistä olivat sisäovet, jotka on päällystetty hevosen jouhista valmistetusta kudoksesta.
Tiiviillä yhteistyöllä onnistuneeseen lopputulokseen
Hyvä yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa oli avain onnistumiseen. Läpi projektin töitä tehtiin hyvässä hengessä niin Helsingin kaupungin, Finlandia-talon organisaation, rakennusvalvonnan, museoviraston kuin Alvar Aalto -säätiönkin kanssa. Luovutimme lopulta uudistetun Finlandia-talon tilaajalle kaksi viikkoa etuajassa.
Finlandia-talon vaativa perusparannus palkittiin arvostetun kansainvälisen Wallpaper-lehden Design Awardseissa vuonna 2025. Alvar Aallon suunnittelema ikoninen rakennus voitti arkkitehtuuripalkinnon kategoriassa "Best Modernist Revival". Lue lisää palkinnosta Wallpaperin artikkelista.