Ouluun rakentuva uusi yliopistollinen sairaala tarjoaa turvalliset, terveelliset ja muuntojoustavat tilat lähes miljoonalle suomalaiselle ja palvelee yli tuhannen kilometrin laajuisella alueella aina Keski-Pohjanmaan Perhosta Suomen pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin.
Uusi sairaala rakentuu Oulun Kontinkankaalle korvaten lähes 50 vuotta vanhan, käyttöikänsä päähän tulleen alkuperäisen sairaalan. OYS 2030 -hanke on yksi Oulun seudun suurimmista rakentamishankkeista. Sairaala rakennetaan kahdessa vaiheessa.
Hanke toteutetaan allianssimallilla, jossa osapuolet muodostavat yhteisen organisaation, asettavat yhteiset tavoitteet ja jakavat yhteisesti riskit. Skanska vastasi osana allianssia ensimmäisen vaiheen uudisrakennuksen B-osan suunnittelusta ja toteutuksesta. B-rakennuksen allianssin muodostivat yhdessä toteuttajat Skanska, Caverion ja Siemens sekä suunnittelijat Granlund, A-Insinöörit, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, Lukkaroinen Arkkitehdit, UKI Arkkitehdit ja tilaaja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde.
Muuntojoustavat, turvalliset ja terveelliset tilat
Tavoitteena oli rakentaa turvalliset, terveelliset ja toimivat sekä muuntojoustavat hoitotilat, joilla turvataan erikoissairaanhoidollisten palvelujen saatavuus Pohjois-Suomessa. Uusi sairaala on helposti hahmotettava, nykyistä kompaktimpi ja selkeämpi kokonaisuus, jossa keskeiset toiminnot ovat helposti saavutettavissa.
Ensimmäisessä vaiheessa Kontinkankaalle rakennettiin A- ja B-rakennukset, joissa toimii niin kutsutut kuumat toiminnot: ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä palvelevat leikkaus-, valvonta- ja teho-osastot, päivystyspalvelut ja synnytysosaston. Potilaille uusi sairaala merkitsee mutkatonta sairaalakäyntiä, älykästä hoitopolkua ja toipumista edistävää, miellyttävää hoitoympäristöä.
B-rakennuksen myötä sairaalakampukselle saatiin uudet tilat esimerkiksi päivystykselle sekä teho- ja leikkaustoiminnalle yhteensä 30 uuden leikkaus- ja kuvantamissalin myötä. Lisäksi rakennukseen sijoittuu uudella tavalla sydänsairauksien hoidon samoihin tiloihin kokoava sydänkeskus, valtaosa sairaalan kuvantamisen tiloista sekä eri erikoisalojen vuodeosastoja.
Osana B-rakennuksen hanketta sairaalan yhteyteen rakennettiin maanalaista pysäköintitilaa 260 autopaikalle. Sairaalaan saapuminen on aiempaa helpompaa, sillä pysäköintihallista on suora hissiyhteys niin A- kuin B-talossakin sijaitseviin palveluihin. Lisäksi B-allianssi toteutti sairaalan katolle sijoittuvan helikopterikentän, josta on kulkuyhteys hissillä sairaalan ensihoidon tiloihin.
Tiloissa myös hyödynnetään uusinta teknologiaa ja tietojärjestelmiä. Esimerkiksi B-rakennukseen sijoittuvassa apteekissa on annosjakelurobotti Unto, joka tekee itsenäisesti potilaille lääkepussiannokset henkilökunnan sijaan. Lääkkeet matkaavat suoraan osastolle putkipostin välityksellä säästäen aikaa ja vaivaa, mutta myös vähentäen inhimillisten virheiden mahdollisuutta.
Tarkkaa kokonaisuudenhallintaa ja yhteensovittamista
Uudesta yliopistosairaalasta rakennettiin OYS 2030 -ohjelman mukaan maailman älykkäintä sairaalaa, ja tämä todella näkyi rakennusvaiheessa. A- ja B-allianssien yhtäaikaiset työmaat ja rakennusten nivoutuminen yhteen edellytti kaikilta osapuolilta tarkkaa kokonaisuudenhallintaa ja yhteensovittamista.
Alkuvuodesta 2020 alkaneita B-rakennuksen rakennustöitä edelsi huolellinen suunnittelu- ja kehitysvaihe. Tuotannon tarkka suunnittelutyö oli erityisen tärkeää, jotta potilasturvallisuus säilyi ja sairaalan normaali ja keskeytyksetön toiminta voitiin turvata läpi koko rakentamisvaiheen. Rakentamisen aikana ei syntynyt yhtään ennakoimatonta häiriötilannetta viereisen sairaalan toiminnalle huolellisen suunnittelun ja toteutuksen ansiosta.
Haastavan hankkeen aikatauluttamisen ohjaustyökaluna käytettiin tahtituotantoa. Tahtituotanto tähtää suunnitelmallisuuteen, hukan minimointiin ja toimivien työpuitteiden takaamiseen.
Rakennushankkeessa oli tavoitteena ympäristövastuullisten ja innovatiivisten ratkaisujen löytäminen. B-rakennukseen muun muassa suunniteltiin ja toteutettiin hiilidioksidipohjainen jäähdytysjärjestelmä, jossa syntyvä lauhdelämpö kierrätetään uudelleen hyödynnettäväksi tilojen ja käyttöveden lämmityksessä. Tämä on paitsi energia-, myös kustannustehokas ratkaisu. Uusi sairaala on kokonaispinta-alaltaan nykyistä pienempi, mutta tilankäytöltään tehokkaampi. Keskeisessä roolissa on ollut käyttäjä- ja toimintalähtöinen suunnittelu, jossa sairaalan henkilökunta on alkumetreiltä saakka osallistunut oman tulevan toimintansa ja sen vaatimien tilojen, laitteiden ja tarvittavien järjestelmien suunnitteluun yhteistyössä muiden allianssiosapuolten kanssa.