c

Yhteistyö ja turvallisuus lähtee muiden saappaisiin asettumisesta

Ville Sihvonen aloitti Skanskassa haalariharjoittelussa kaivinkoneen perämiehenä vuonna 2011 ja on edennyt isojen infrahankkeiden työmaapäälliköksi. Tärkeintä työssä ovat hyvät työkaverit ja yhteinen tahtotila. ”Mikään ei kaada laadukasta tekemistä, kun yhteishenki on kohdillaan.”

”Rakennusala on yksi monimuotoisimmista aloista”, toteaa työmaapäällikkö Ville Sihvonen. ”Nykyinen työryhmäni koostuu erittäin kirjavasta porukasta, ja kaikkien tietoa ja osaamista tarvitaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Erilaiset kokemukset ovat pelkkä vahvuus. Siitä muodostuu ryhmän yhteinen näkemys.”

Alun perin rakennusmestariksi valmistunut Ville vakiintui Skanska Oppiva -harjoitteluohjelman kautta nopeasti Infran laitosrakentamisen puolelle. Kokemusta kertyi niin laitosrakentamisesta kuin metrohankkeista, ja nopeasti Villelle ominainen tarkkuus ja asioihin perehtyminen pantiin merkille.

”Laitos- ja betonirakentamisen puolella on tosi kokeneita osaajia, joilta olen saanut hyvää oppia. Aina on voinut kysyä, jos joku on askarruttanut. Samalla on silti annettu vastuuta, ja olen saanut tehdä myös omia ratkaisuja.”

"Ei puhuta meistä ja teistä, vaan tehdään yhdessä"

Työssään Ville arvostaa sitä, että yhteistyötä tehdään ilman kuppikuntia eikä osaamisesta olla mustasukkaisia. ”Infralla tehdään paljon monen yksikön yhteisiä hankkeita, joissa parasta on yhteinen tahtotila. Sen sijaan, että puhutaan meistä ja teistä, ollaan samaa porukkaa ja otetaan muiden osaaminen ja tarpeet huomioon jo työvaiheiden suunnittelussa”, Ville kertoo.

Allianssihankkeissa yhteistyö viedään vielä pidemmälle, kun tilaajat ja suunnittelijat ovat mukana samassa porukassa. Suurissa hankkeissa onkin ymmärrettävä monen eri tahon näkökulmia. ”Pidän tärkeänä sitä, että osaan asettua myös vastapuolen saappaisiin. Taustalla on aina joku syy siihen, miksi joku ehdottaa vaihtoehtoista ratkaisua.”

Aiemmissa tehtävissään Kivenlahden metroaseman ja Metsä Woodin tukkihautomon vastaavana Ville vastasi hankkeen etenemisestä alusta loppuun, aikataulutus ja kustannukset mielessä. Viime aikoina hän on perehtynyt suurten hankkeiden aineistoihin, muodostanut kokonaiskuvaa hankkeista ja tilaajien tarpeista ja ollut mukana laatutarjousten tekmisessä. Työtehtävissä vaaditaan hyviä hermoja ja kykyä tehdä päätöksiä, mutta vastuunkanto ei ole koskaan ollut Villelle ongelma.

Tärkeintä työssä ovat kuitenkin ihmiset. Ville kokee, että Skanskassa arvostetaan hyviä tekijöitä ja halutaan pitää heistä kiinni. "Se näkyy esihenkilöiden toiminnassa ja motivoi minuakin kasvattamaan ammattitaitoani.”

Sama kaveri töissä ja kotona

Skanskan LIFE – Minä välitän -kulttuuri merkitsee Villelle ensisijaisesti rohkeutta olla oma itsensä.

”Olen sama Ville töissä ja kotona. Töissä puhun muustakin kuin työasioista. Kun vähän jututtaa kaveria eikä aina vaan paahda työmoodissa, on paljon helpompi ymmärtää toisen ratkaisuja ja mielialaa.”

Ville painottaa, että työkavereiden tunteminen on yhtä kuin työturvallisuus. ”Usein riskinotot johtuvat turhautumisesta, joka vuorostaan johtaa vääriin valintoihin. Turhautumista voi välttää, jos on ymmärrystä muiden tekemistä kohtaan.”

Ville pitää tärkeänä myös sitä, että elämässä on muutakin kuin työ. Hän korostaa, että itsestään huolehtimiseen ja omien tarpeiden kuunteluun tulee kiinnittää aktiivisesti huomiota.

Vapaa-ajalla Ville vaihtaa rakentamisen musiikkiin. Koko ikänsä musahommia harrastanut mies säveltää ja sanoittaa itse omat biisinsä, ja pari albumiakin on jo julkaistu. Musiikkia syntyy vanhaan kansakouluun rakennetussa studiossa, jota Ville pyörittää yhteistyössä isänsä ja paikallisen musiikkiyhdistyksen kanssa. Rakenteilla on myös kotistudio.