Isänperintö veti Katri Niemelän rakennusalalle, ja ensimmäisen kerran Katri tuli Skanskalle töihin kesällä 2007 jo ennen ammattikoulua.
”Edes villoittaminen ei vienyt paloa. Tekemisen meininki kiehtoi”, nauravainen Katri kertoo.
Rakennusmestariopintojen loma-aikoina ja niiden jälkeen Katri työskenteli kirvesmiehenä. Opintojen alussa hän pääsi Skanska Oppivaan ja toisena vuonna työnjohtoharjoitteluun.
Valmistumisen jälkeen Katri työskenteli tuotantoinsinöörinä Turun normaalikoulun peruskorjausprojektissa, jossa hänen tehtäviinsä kuului työturvallisuus, laadunhallinta, luovutusdokumentaatio ja aikataulutus.
Vuonna 2017 Katri lähti Skanska Unlimited -vaihtoon Ruotsiin. Yhdeksän kuukautta Completion Engineer -tittelillä Nya Karolinska Solnan työmaalla toi lisää kokemusta muun muassa sairaalatyömaan vastaanottoprosessista ja sen aikatauluttamisesta. Siitä oli hyötyä, sillä nykyisin Katrin pääasiallisia työtehtäviä ovatkin aikatauluhallinta ja aikataulujen yhteensovitus.
”Ruotsissa työkieli oli englanti ja ruotsikin parani. Samalla sopeutumiskyky erilaisiin kulttuureihin kasvoi. Joka paikassa olen saanut apua ja ohjausta. Vaativat ja monipuoliset kohteet ovat opettaneet paljon vuosien varrella. Oma isä oli kaikkein vaativin esihenkilö heti uran alussa”, Katri kuvaa kokemuksiaan.
Turun yliopiston ja Åbo Akademin kemistien ja fyysikoiden käyttöön rakennettu laboratorio- ja toimistotiloja käsittänyt Aurum opetti paitsi talotekniikan tärkeyttä, myös sen, miten yhteistyötä ja luottamusta rakennetaan käyttäjien kanssa hankkeen alusta loppuun asti. Työn myötä on syventynyt kiinnostus myös talotekniikkaan, ja Katri ammentaakin talotekniikkaoppia työkavereidensa asiantuntemuksesta.
Uuden oppiminen kiehtoo
Syksystä 2021 asti Katri on työskennellyt tuotantoinsinöörinä Ahveniston sairaalan eli Assin parissa Hämeenlinnassa. Aiemmat pitkäkestoiset projektit ovat luoneet vankan pohjan myös Assin työvaiheiden aikatauluttamiseen aina maanrakennuksesta vastaanottoon. Aikatauluttaminen onkin yksi kriittisistä työvaiheista, jossa korostuu kokonaisuuden hallinta ja yhteistyö.
”Kuuman sairaalan” eli päivystykseen, leikkaussaleihin ja kuvantamiseen liittyvien osien aikatauluinsinöörinä hän laati aikatauluja, seurasi niiden toteutumista ja reagoi muutoksiin.
"Nykyisessä roolissani projektipäällikkönä vastaan koko hankkeen aikatauluista ja niiden yhteensovituksesta."
Assi-hankkeella on kesällä 2024 alkanut vastaanottovaihe, jonka aikana tehdään tarvittavat korjaukset, otetaan järjestelmiä käyttöön ja varmistetaan, että rakennus toimii suunnitellulsti, jonka jälkeen tilaaja voi vastaanottaa kohteen. Tämä on usein pitkä prosessi.
"Assissakin vastaanottovaihe kestää reilusti yli vuoden. Tässä vaiheessa talotekniikan rooli korostuu entisestään, ja saan jälleen oppia siitäkin uutta", Katri kertoo.
”Myös esimerkiksi puhdastilojen rakentaminen sekä kaasujen ja säteilysuojausten huomioiminen on haastavaa ja opettavaista. Haluankin oppia lisää LVI-tekniikkaa, koska se vaikuttaa ratkaisevasti rakennuksen toimivuuteen.”
Skanskan omat koulutukset ja mentorit ovat vieneet Katria eteenpäin yhdessä uusien työkalujen ja digitalisaation kanssa.
”Olen päässyt tekemään itseä kiinnostavia asioita monipuolisissa tehtävissä ja hankkeissa. Parhaillaan tavoitteena on saada tuleville käyttäjille maailman inhimillisin sairaala valmiiksi niin, että aikataulu ja laatu kulkevat käsi kädessä loppuun saakka”, Katri sanoo.
Vapaa-aikaansa Katri viettää kävelyttämällä omapäistä corgiaan ja katsomalla brittisarjoja, kuten Poirot’ta ja neiti Marplea.
”Niin kauan ei ole töissäkään hätää, kun huumoria riittää”, Katri kuvaa palautumisen kulmakiveä, naurua.