Nuorempi työnjohtaja Ville-Pekka Kaski on ollut skanskalainen vuodesta 2019. Hän opiskeli Turussa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi, kun huomasi Skanska Oppiva -harjoitteluohjelman mainoksen sosiaalisessa mediassa ja päätti hakea.
Oppiva oli työuralle kiva startti, sillä kesätyöt olivat opintojen aikana varmoja ja toisena harjoittelukesänä työmaalla odotti jo tuttu porukka.
Nuoremman työnjohtajan nimikettä Ville-Pekka on kantanut keväästä 2022, ja tällä hetkellä hän työskentelee laitosrakentamishankkeessa Tampereella. Hän matkaa Pirkanmaalle aina arkipäiviksi ja palaa viikonlopuiksi kotiin pääkaupunkiseudulle.
Työmaat vaihtuvat, hyvä työkulttuuri pysyy
Ville-Pekka ei matkusta työn perässä ensimmäistä kertaa, sillä hän muutti töiden perässä myös vuonna 2021, tuolloin Turusta Helsinkiin.
Rakennusalalla on tietysti tavallista, että työmaat ja usein myös työkaverit ympärillä vaihtuvat. Samalla voi muuttua titteli ja vastuualue, ja toimintatavoissakin voi olla eroavaisuuksia.
”Aina tulee uutta opittavaa ja huomioon otettavaa: erilaiset projektiryhmät, uudet kasvot, uudet toimintatavat”, Ville-Pekka kuvaa.
Mutta kun organisaatio pysyy samana, jatkuu onneksi moni asia myös ennallaan: esimerkiksi järjestelmät, lomakepohjat ja työturvallisuuskäytännöt ovat ennestään tuttuja. Kyllähän se helpottaa sopeutumista uuteen työmaahan, kun ei tarvitse perehtyä alusta alkaen ihan kaikkeen.
Sopeutumista helpottaa myös Skanskan työkulttuuri, jota Ville-Pekka kiittelee:
”Täällä on panostettu ilmapiiriin. Kaikki uskaltavat sanoa mielipiteensä, kaikkia kuunnellaan ja mielipiteet otetaan huomioon. Yhdessä pystytään puhumaan ja ratkomaan ongelmia.”
Ville-Pekka kertoo, että vaikka on joskus ollut pitkiä päiviä tai tullut vastoinkäymisiä, yhteen hitsautunut porukka on puhaltanut yhteen hiileen. Hän kertoo hyvänä esimerkkinä työpäälliköstä, joka aina työasioista puhumisen lisäksi muisti kysyä, miten menee.
”Sillä on iso merkitys. Ja pomoilla on ylipäätään iso vastuu siinä, ettei ketään syrjitä tai ettei tule kuppikuntia.”
Ainutlaatuisia kokemuksia
Nykyiselle työmaalleen Ville-Pekka siirtyi Helsingistä, Vuosaareen rakennetuilta tornitaloilta.
Hyperion ja Atlas olivat hankkeina varsin ainutlaatuisia: 24- ja 33-kerroksisissa asuintaloissa on esimerkiksi tavallista nopeammat hissit ja sprinklerijärjestelmä, jota ei tavallisissa kerrostaloissa ole. Ville-Pekka kertoi oppineensa paljon sellaista, mitä ei ihan peruskerrostalorakentamisessa tule vastaan.
”Oli siistiä päästä tässä vaiheessa työuraa niin poikkeukselliseen projektiin. Olen urani alkupuolella, joten on hyvä oppia alasta ja saada kokemusta mahdollisimman laajasti.”
Jatkuva kehittyminen innostaa
Ville-Pekka sanoo, että Skanska tuntuu isona yrityksenä hyvältä työpaikalta, sillä täällä on niin erilaisia hankkeita, jotka tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia.
Nyt hän toimii työnjohtotehtävissä, jotka kokee tärkeäksi kenttäkokemuksen karttumisen kannalta. Hän haaveilee joskus myöhemmin pääsevänsä esimerkiksi työmaa- tai tuotantoinsinöörin rooleihin, joissa saisi jo tuotantoa varhaisemmassa vaiheessa vaikuttaa projektiin ja oppisi jälleen uutta.
Isona, kansainvälisenä yrityksenä Skanska tarjoaa myös mahdollisuuksia kurkistaa oman maan rajojen ulkopuolelle. Ville-Pekka on miettinyt, että Skanska Unlimited -vaihto-ohjelma voisi olla mukava askel jossain vaiheessa työuraa.
Hän kertoo, että haluaa pysyä aallonharjalla ja päivittää osaamistaan, ettei tietotaito jää jälkeen.
”Ei rakennusalalla varmaan voi ikinä olla valmis. Kohteet ovat niin erilaisia ja esimerkiksi rakennuslainsäädäntö- ja ympäristövaatimukset koko ajan tiukentuvat.”
Ville-Pekan lapsuuden haaveammatti ei ollut rakentaja, vaan jalkapallomaalivahti. Rakennusalaa hän alkoi opiskella monipuolisten ja mielenkiintoisten työtehtävien ja uramahdollisuuksien vuoksi – ja alanvalinta on ollut onnistunut.
”Tämä on tuntunut omalta jutulta.”