c

Kainuun uuden sairaalan ensimmäinen vaihe avautuu potilastyöhön

Lehdistötiedotteet 16.1.2020 8.00 CET

Potilastyö käynnistyy Kainuun keskussairaalan uuden päärakennuksen lokakuussa valmistuneissa tiloissa tammikuun 2020 aikana. Sairaalan eri yksiköt viimeistelevät parhaillaan muuttoa ja toiminnan käynnistämistä uusissa tiloissa.

Kainuun uuden sairaalan aula on avara ja luonnonvaloa hyödynnetään mahdollisimman paljon. Kuva: Kainua-allianssi

Ensimmäisenä avautuvat päivystyspalvelut, synnytykset, leikkaustoiminta sekä teho- ja valvontaosasto 22. tammikuuta alkaen. Myös lähes kaikki kuvantamistutkimukset tehdään tällöin jo uudessa sairaalassa. Laboratorion näytteenotto siirtyy uusiin tiloihin 27. tammikuuta, ja tammikuun loppuun mennessä muuttavat myös erikoissairaanhoidon osastot A ja B, lasten ja nuorten osasto, päiväsairaala ja dialyysi, toimenpideyksikkö ja naistentautien poliklinikka.

”Potilaiden ja henkilökunnan kannalta on hienoa päästä ajanmukaisiin, uusiin tiloihin, jotka palvelevat hoitotyötä. Kainuun uuden sairaalan rakentaminen on ollut monen vuoden ainutlaatuinen projekti kaikille osapuolille, joten myös meille hankkeen toteuttajille ensimmäisen osan valmistuminen on suuri virstanpylväs”, sanoo Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen Skanskalta tyytyväisenä.

Hankkeen kehitysvaihe alkoi maaliskuussa 2015, ja toteutusvaiheen sopimus allekirjoitettiin tammikuussa 2017. Skanska on vastannut Kainua-allianssissa suunnitteluvaiheesta alkaen projektinjohto- ja suunnittelunohjaustehtävistä ja varsinaisessa rakennusvaiheessa myös pääurakoitsijan tehtävistä. Hankkeen yhteisvastuullisessa allianssiurakassa osapuolina ovat Kainuun soten lisäksi Skanska, Caverion Suomi ja Sweco.

Rakentaminen on vaiheistettu siten, että sairaalatoiminta on koko ajan ollut käynnissä sairaala-alueella ilman väistötiloja. Näin tulee olemaan myös hankkeen toisen vaiheen aikana. ”Turvallisuus- ja häiriöttömyysvaatimukset ovat olleet korkeat, koska työmaa on sijainnut toimivan sairaalan kyljessä. Nämä vaatimukset on onnistuttu puolin ja toisin täyttämään”, Ahonen kertoo.

Rakennushanke on Kainuun suurin julkinen rakennuskohde. Määrät puhuvat puolestaan: Ensimmäisen ja toisen vaiheen rakennuskokonaisuudessa on lähes 2 000 huonetta ja 700 ikkunaa, erilaisia betonielementtejä 7 400 kappaletta, lattiapäällysteitä 36 000 m2, seinälaatoituksia 15 000 m2, 160 sähkökeskusta ja 60 iv-konetta. Puu näkyy sairaalassa sisällä ja ulkona: runsaan puumateriaalisisustuksen lisäksi ulkoseinät toteutetaan pääosin puuelementein, joita hankkeessa on yli 10 000 m2. Rakentamisvaihe on tähän mennessä tarjonnut töitä kymmenille aliurakoitsijoille sekä laite- ja materiaalitoimittajille. Työmaan keskivahvuus on ollut 200 henkilöä.

Sairaala on suunniteltu mahdollistamaan sujuvan ja turvallisen hoidon ja kuntoutuksen esteettömissä ja viihtyisissä tiloissa. Rakenteelliset ja tekniset ratkaisut tukevat eri yksiköiden välistä tilojen yhteiskäyttöä ja varautumista tulevaisuuden muutostarpeisiin. Rakennuksessa on käytössä älykkäitä talo- ja kiinteistötekniikan ohjausjärjestelmiä, integroitua ja toimintaa tehostavaa turvallisuus- ja viestintätekniikkaa, varastoautomatiikkaa sekä paikannusta. Talo- ja kiinteistötekniikka on suunniteltu myös energiaa säästäväksi. Kaikki nämä ovat merkittäviä muutoksia sairaalan ylläpidolle vanhoihin tiloihin nähden.

Toinen vaihe alkaa 2020

Nyt käyttöön otettavan sairaalan osan laajuus on kaksi kolmasosaa koko rakennushankekokonaisuudesta. Pääosa erikoissairaanhoidon poliklinikoista muuttaa uusiin tiloihin toisessa vaiheessa, ja toisen vaiheen tilat otetaan käyttöön vaiheittain syksyn 2020 ja syksyn 2021 välillä.

Toisen vaiheen työt käynnistyvät helmikuussa 2020 ensimmäinen vanhan sairaalan siiven purkamisella uuden rakennusosan kohdalta. Rakennustyöt jatkuvat vuoden 2021 kesään saakka, jonka jälkeen purku- ja pihatyöt saatetaan päätökseen.

Kuntoutus painopisteenä kaikessa hoitotoiminnassa

Kainuun keskussairaala on Kainuun ja lähialueiden päivystävän terveydenhuollon keskus. Uuden sairaalan painopisteenä on kuntoutus osana kaikkea hoitotoimintaa. Esimerkiksi osastokerroksissa on erityiset kuntoutusalueet, jotka on tarkoitettu toipumista edistävään harjoitteluun.

Uuden sairaalan hoitoympäristön suunnittelussa on otettu potilaat ja läheiset huomioon monin tavoin. Potilastiloissa on esimerkiksi runsaasti luonnonvaloa, värejä ja taidetta virkistämässä miljöötä ja edistämässä potilaiden kuntoutumista.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, projektijohtaja Kimmo Ahonen, puh. 0400 179 022, kimmo.ahonen[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Kainuun sote, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, puh. 044 777 3033, maire.ahopelto[at]kainuu.fi

Kuva-aineistot medialle: www.kainua-allianssi.fi/media

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2018 lopussa 2 152 henkilöä Suomessa.