c

Puhutaanko teillä tunteista? Vinkit työelämän tunnepuheeseen

Saatamme ajatella, että olemme työssä rationaalisia toimijoita, ja tunteita tunnemme sitten työajan ulkopuolella. Tunteet kulkevat kuitenkin mukana mielessämme ja kehossamme koko ajan. Sekä positiivisiksi että negatiivisiksi koetuilla tunteilla on tärkeä merkitys työssämme.

Tunteiden vaikutuksesta työssä suoriutumiseen, yhteistyön laatuun ja yleiseen hyvinvointiin on runsaasti tieteellistä näyttöä.

Työhyvinvointitutkimuksissa korostuu kolme tärkeää perustarvetta, joihin työssä koetut myönteiset ja kielteiset tunteet usein liittyvät. Kaikilla niillä on vaikutusta myös kokemukseen oman työn merkityksellisyydestä. 

Autonomian kokemus tarkoittaa kokemusta mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työhön ja tehdä työhön liittyviä päätöksiä. Se lisää tunnetta työn mielekkyydestä ja parantaa motivaatioita. Ja motivaatiota kannattaa todellakin vaalia – se kun on tärkein päämäärähakuisen tekemisen käyttövoima! Autonomian tunne vähentää tutkitusti koettua stressiä ja lisää sitoutumista ja tyytyväisyyttä työhön.  

Suoriutumisen ja tavoitteiden saavuttamisen kokemukset vahvistavat onnistumisen tunteita työssä ja lisäävät itseluottamusta ja työtyytyväisyyttä. Suoriutumisen kokemus vähentää uupumisen riskiä ja heijastuu usein myönteisesti työilmapiiriin.  

Osallisuuden kokemus tulee tunteesta, että on osa työyhteisöä ja että omia näkemyksiä ja työpanosta arvostetaan. Osallisuuden kokemus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja parantaa yhteistyötä edistämällä luottamusta ja avoimuutta. Kokemus ulkopuolisuudesta sen sijaan haavoittaa usein syvästi ja vaikeuttaa oman potentiaalin tuomista osaksi työyhteisöä. 

Erilaisilla tunteilla on paikkansa työssä

Ilon ja positiivisuuden tunteet parantavat luovuutta, ongelmanratkaisua ja päätöksentekokykyä sekä yhteistyötä. Ne edistävät myös motivaatiota ja sitoutumista työhön, mikä johtaa parempaan suoriutumiseen ja työtyytyväisyyteen. 

Negatiiviseksi mielletyt tunteet, kuten suru ja huoli, voivat toimia varoitussignaaleina, jotka auttavat tunnistamaan ja välttämään riskejä. Niillä on todettu olevan myös empatiaa ja muiden ymmärtämistä lisääviä vaikutuksia, jotka voivat parantaa yhteistyötä ja lisätä avun antamista ja vastaanottamista. 

Tunteet osana ammattitaitoa  

Tunteiden vaikutuksesta työssä suoriutumiseen, yhteistyön laatuun ja yleiseen hyvinvointiin on runsaasti tieteellistä näyttöä. Tunteet tuovat meille tärkeää tietoa päätöstenteon ja toimenpiteiden valitsemisen tueksi. 

Onkin tärkeää, että puhumme ja sanoitamme tunteita työssä ja pyrimme tietoisesti rakentamaan myönteistä tunneilmapiiriä. Kuitenkin niin, että myös vaikeiksi koettuja tunteita käsitellään rakentavalla tavalla. Vahvat tunteet viestivät siitä, mitkä asiat koemme tärkeiksi.  

Keskustelu autonomian, suoriutumisen ja osallisuuden kokemuksista antaa työelämän tunnepuheelle sopivasti työlähtöisen viitekehyksen. Kaikkiin niihin liittyy sekä omien tunteiden tunnistamisen ja säätelyn että yhteisen tunneilmaston edistämisen mahdollisuus. 

Muut pääsevät kiinni kokemuksiimme vasta, kun sanoitamme niitä

Tunteita työssä voi sanoittaa esimerkiksi pohtimalla, missä asioissa tuntee myönteisiä autonomian, suoriutumisen ja osallisuuden kokemuksia ja mitä kussakin osa-alueessa haluaa kehittää ja missä tarvitsee tukea. Osaan asioista voi vaikuttaa itse, mutta usein on hyödyllistä keskustella yhteisesti työyhteisössä ja esihenkilön kanssa. Parhaimmillaan koko työyhteisö saa keskusteluista uutta näkökulmaa työn kehittämiseen.  

Seuraavia kysymyksiä voi hyödyntää perustarpeiden konkretisoimiseen niin itselleen, esihenkilötyössä kuin osana työyhteisön keskustelua: 

  • Autonomia – Missä asioissa koen olevan sopivasti vastuuta, vaikuttamismahdollisuutta ja päätösvaltaa? Missä asioissa toivon tukea muilta? Mitä päätöksentekoon liittyviä asioita olisi hyvä selkeyttää? 
  • Suoriutuminen – Missä asioissa koen minulla olevan riittävästi osaamista ja resursseja työstä suoriutumiseen? Missä asioissa haluan kehittyä ja millaista apua tarvitsen kehittymisen tueksi? 
  • Osallisuus – Mitkä asiat työssä saavat tuntemaan, että olen osa työyhteisöä ja saan arvostusta muilta? Miten kokisin olevani vahvemmin osa työyhteisöä? Millaista palautetta toivon työstä?  

Näitä kysymyksiä voi hyödyntää ihan arkisissa viikko- ja tiimipalavereissa ja keskusteluissa esihenkilön kanssa. Meillä Skanskassa yhteiset LIFE-riihet ja -keskustelut ovat mainio alusta kokemustemme jakamiseen. 

Otetaan vastuuta omaan työhömme liittyvistä perustarpeista ja niihin liittyvistä tunteista ja huomioidaan ja tuetaan toistemme perustarpeiden myönteisestä toteutumista työssä. Näin opimme näkemään ja hyödyntämään tunteita osana ammattitaitoa. 

Lue myös Helenan aikaisempi blogi osallistavasta keskustelukulttuurista ja luottamuksesta. 

Päivitetty: 9.10.2024