Haluamme, että markkinan piristyessä tarjoamamme asunnot ovat houkuttelevia ja ajan tasalla. Olemme tehneet töitä kulisseissa ja konepellin alla, jotta voimme tarjota asiakkaillemme asumisen huipputuotteita.
Millaisia uudiskodit tänä päivänä ovat ja vaikuttavatko niiden ominaisuudet arvon säilymiseen?
Jatkuvaan tuotekehitykseen kuuluu, että tarkastelemme aktiivisesti asuntopohjia ja kodin toimivuutta. Pohdimme muun muassa huoneiston valoisuutta, säilytysratkaisujen käytännöllisyyttä ja ovatko pohjaratkaisut asiakkaidemme toimivaan arkeen sopivia. Olemmekin saaneet pohjaratkaisusta viime vuosina hyvää palautetta, ja keräämme sitä säännöllisesti edelleen ja hyödynnämme uusien kotien suunnittelussa.
Taloyhtiön piha-alueet ovat viihtyvyyden lisäksi olennainen osa myös Skanskan ympäristövastuullisuustyötä. Pihasuunnittelussa huomioimme yhä vahvemmin ratkaisuja, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta pitkällä aikavälillä. Huomioitavia asioita ovat muun muassa helppohoitoisuus, hulevedet, hyönteiskasvit, nurmikkoalueiden minimointi ja marjovien puiden sekä pensaiden suosiminen. Monimuotoisessa kaupunkiympäristössä myös kattojen maisemointi on yleistynyt osana pihasuunnittelua. Uudiskohteissa huomioidaan myös kaupunkien vaatimat viherkerroinmääräykset.
Tuotekehittelyä tapahtuu myös SmartLab-kehitysalustassa, jonka olemme kehittäneet yhdessä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja ABB:n kanssa. Testaamme ja kehitämme uusimpia asumisen mukavuutta lisääviä teknologisia ratkaisuja, jotta ne saadaan nopeasti asuntosuunnitteluun ja siten asiakkaidemme käyttöön. Meitä kiinnostaa erityisesti se, millaista teknologiaa ihmiset haluavat ja miten se helpottaa arkea. Tutkimuskohteina ovat olleet esimerkiksi taloteknisten ratkaisujen lisäksi digitaalinen taloyhtiöviestintä ja asiakaspalvelu.
Kuratoidut mallistot palvelevat asukasta helpottaen uuden kodin ostoa. Uudet design-mallistot ovat saatavilla Skanskan ennakkomarkkinoinnissa oleviin kohteisiin, esimerkiksi havainnekuvan As. Oy Helsingin Valajaan.
Olemme kehittäneet sisustusammattilaisen kanssa yhdessä design-mallistot, jotka helpottavat ja nopeuttavat asunnon ostoon liittyvää matkaa. Keskeisiä elementtejä ovat kodin kokonaisharmonia, ajattomuus, kestävyys ja laatu. Design-mallistojen tuote- ja materiaalivalinnat on tehty vastuullisuusnäkökulmasta. Esimerkiksi kovetetun puulattian valmistuksessa hyödynnetään koko tammitukki, jolloin puuraaka-ainetta kuluu alle 10 prosenttia perinteisen parketin valmistustapaan nähden.
Ympäristövastuullisuus vaikuttaa yhä enemmän asiakkaidemme puntaroidessa sopivaa kotia. Asuntokohteen laadun ja arvon säilyttämiseksi pitkälle tulevaisuuteen päätimme käyttää Rakennustiedon ympäristöluokitusta (YL-luokitus) ohjaamaan ympäristövastuullista rakentamista ja asumisaikana kiinteistön ylläpitoa tehokkaasti. Tähän mennessä Skanska on toteuttanut jo 19 YL-luokiteltua asuntokohdetta.
Miten kuluttaja osaa tehdä oikean valinnan?
Ennen kuin uudiskotiin pääsee muuttamaan, on sen takana paljon yhteistyökumppaneita, tiimitekemistä, vahvaa ammattitaitoa ja osaamista.
Asunnon ostaminen lähtee aina kuitenkin tarpeesta ja oman talouden tilanteesta. Sen jälkeen on tärkeä pohtia keneltä asunnon ostaa. Rakennuttajan ja myyjän vakavaraisuus takaavat vastuunkantokykyä asuinrakennuksen taloudellisissa ja teknisissä asioissa sekä rakennus- että asumisajalla – erityisesti tässä haasteellisemmassakin markkinassa.
Uusia asuntoaloituksia on tehty historiallisen vähän parin viime vuoden aikana, mikä voi johtaa tarjonnan ja kysynnän epätasapainoon lähitulevaisuudessa. Jos oma talous on tasapainossa, kannustan pohtimaan asuntokauppamahdollisuuksia.
Vastuulliset suunnitteluratkaisut madaltavat asumiskustannuksia ja tarjoavat samalla asukkaan arkeen moderneja mukavuuksia. Esimerkiksi As. Oy Helsingin Ambrassa kodit lämmitetään ja viilennetään maalämmöllä ja -kylmällä.