c

Ajat muuttuvat, edelläkävijät säilyvät

Kun vielä 2000-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä rakennusalan ympäristökysymyksissä huomio kiinnittyi pääosin energiaan, on vähähiilisyys noussut viime vuosien aikana voimakkaammin vastuullisen toiminnan keskiöön. 2020-lukua voisikin jo nyt kuvata rakennusalalla hiilen vuosikymmeneksi.  

Powerhouse Brattørkaia tuottaa käyttönsä aikana aikana enemmän energiaa kuin se kuluttaa rakennusmateriaalien tuotannon, rakentamisen, käytön ja purkuvaiheen aikana.

2020-luvulla regulaatio on lisääntynyt ympäristövastuullisuuden saralla, tilaajat ovat alkaneet kiinnittää asiaan enemmän huomiota ja alan suunnittelu- ja rakennusyritykset ovat kehittyneet omassa tekemisessään. Mutta voimmeko jo puhua isommasta muutoksesta rakentamisen ja kiinteistöjen vastuullisuudessa?  

Muutos vaatii sekä imua rakennuttajien suunnalta että osaamista palveluntarjoajien suunnalta. Se vaatii myös edelläkävijöitä, jotka näyttävät esimerkillään, mikä on mahdollista. Tällaisina edelläkävijöinä toimivat Powerhouse-rakennukset.  

15 vuodessa moni asia on edistynyt 

Powerhouse-konseptin luomiseen johtanut yhteistyö alkoi 15 vuotta sitten Norjassa ZERO-seminaarissa, jossa ihmeteltiin, mitä ilmastonmuutokselle voitaisiin tehdä. Ketään ei oikein löytynyt tarttumaan haasteeseen. Silloin energia-alan yritys Hydron edustaja nousi ylös ja kysyi osallistujilta, kuka lähtee ratkaisemaan ongelmaa.  

Haasteeseen tarttuivat Skanska, arkkitehtitoimisto Snøhetta, kiinteistönomistaja Entra ja suunnittelutoimisto Asplan Viak. Yhdessä konsortio suunnitteli ja toteutti Norjaan kaksi Powerhouse-rakennusta konseptilla, jolla toteutetaan äärimmäisen kunnianhimoisia rakennuksia vähähiilisyyden ja energiankulutuksen suhteen.  

Näistä Powerhouse Kjørbo palkittiin viime vuonna 2023 kunniamaininnalla 100 Iconic Sustainable Buildings -listalla, jonka G20-maat on koonnut puheenjohtajamaa Intian johdolla. Kjørbo valmistui vuonna 2014. Se siis nostettiin vielä kymmenen vuotta valmistumisensa jälkeen yhdeksi maailman vastuullisemmaksi rakennukseksi. Edelläkävijä sanan varsinaisessa merkityksessä. 

Powerhouse-Kjorbo-1920px.png

Powerhouse Kjørbo on alun perin rakennettu 1980-luvulla, ja se muuttui saneerauksessa Norjan ensimmäiseksi energiapositiiviseksi toimistorakennukseksi. 

Jos tänään esittäisimme saman kysymyksen, käsiä nousisi oletettavasti huomattavasti enemmän. Ja se jos jokin kertoo siitä, että tahtotila on alalla yhteinen. Pian näemme, ketkä ovat aidosti edelläkävijöitä ja muuttavat sanat teoiksi.  

Onko Powerhouse rakennus, jota kopioimalla pääsemme ilmastotavoitteisiin?   

Kävimme alkukesästä tutustumassa kahteen Powerhouse-rakennukseen Trondheimissa, Powerhouse Brattørkaiaan sekä Powerhouse Ladeen. Brattørkaia on vuonna 2018 valmistunut toimistorakennus, ja myös se on saanut lukuisia kunniamainintoja yhtenä maailman vastuullisimpina rakennuksina. Se on maailman pohjoisin energiapositiivinen rakennus ja täynnä älykkäitä ratkaisuja, joilla hiilijalanjälkeä ja energiankulutusta on saatu minimoitua sekä toisaalta energian tuottoa maksimoitua. Lämmitysjärjestelmässä hyödynnetään meriveden lämpöä ja lattialämmitykseen tarvittava lämmin vesi kierrätetään ensin naapuritalon patteriverkostossa.  

Brattørkaian kalteva katto sekä julkisivut tuottavat niin paljon sähköenergiaa, että niillä voi ladata rakennuksen oman kulutuksen jälkeen sähköbusseja sisäänkäynnin latauspisteellä. Tai voisi, sillä lainsäädäntö ei ole Norjassa ihan pysynyt kehityksessä mukana – Sähkö pitää myydä pörssiin ja bussioperaattorin vuorostaan ostaa oma sähkönsä sähkölaitokselta. Edelläkävijä sanan varsinaisessa merkityksessä. 

Powerhouse Lade on puolestaan ensimmäinen asuinkerrostalo, joka on toteutettu Powerhouse-konseptilla. Siinä rakennus on tehty hyvin pienellä hiilijalanjäljellä (alle 8 kg CO2e/m2/a) ja energiankulutuksella. Hyöty on saatu asukkaalle asti muun muassa paremman asuntolainamarginaalin muodossa, sillä pankki näkee kohteen hyvänä jälleenmyyntiarvon näkökulmasta.  

Powerhouse-Lade-render-1920px.png

Powerhouse Lade on ensimmäinen konseptinmukainen asuinkohde.  

Powerhouse-rakennukset eivät siis välttämättä ole käyttötarkoitukseltaan samoja, eivätkä näytä samalta. Kyseessä voi olla uudisrakennus tai saneerauskohde. Kyse on siitä, millaiset ratkaisut ovat juuri kyseisessä kohteessa mahdollisia. Jokainen Powerhouse on siis uniikki rakennus uniikin prosessin tuloksena. Ainoat kriteerit ovat erittäin matala hiilijalanjälki sekä plusenergiataso. 

Hyödynnämme Skanskassa kansainvälisesti Powerhouse-rakennuksista saatuja oppeja, ja haluamme myös jatkaa edelläkävijöiden rakentamista. Etsimme nyt kumppaneita toteuttamaan ensimmäistä Suomen Powerhouse-kohdetta. Kunnianhimoiseen hankkeeseen tarvitaan osaavat ja motivoituneet rakennuttajat, rakentajat sekä suunnittelijat. Jos sinua kiinnostaa olla etujoukoissa mukana käy vilkaisemassa powerhouse.no ja ota yhteyttä! 

Päivitetty: 11.9.2024