Asunnon ostaminen on aina iso investointi, joten ennen ostopäätöstä kuluttaja haluaa varmistua, että kohde on rakennettu laadukkaasti ja ympäristö huomioiden.
Arviointia helpottaa kiinteistöille kehitetty RTS-ympäristöluokitus, jonka saaneet rakennukset täyttävät usein viranomaistasoa tiukemmat kriteerit muun muassa energiatehokkuudessa, kosteudenhallinnassa ja sisäilman laadussa.
Rakennustiedon kehittämä RTS-ympäristöluokitus sitoo yhteen hyvät käytännöt ja luokitukset. Kriteerien täyttymisen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa varmistaa riippumaton auditoija.
”Ympäristöluokitus tuo asunnon ostajalle lisäturvaa. Se esimerkiksi varmistaa, että työmaalla noudatetaan Kuivaketju10-toimintamallia, jonka tarkoituksena on ehkäistä kosteusvaurioita rakennuksissa”, Rakennustieto oy:n tiimipäällikkö Jessica Karhu sanoo.
Hänen mukaansa yhä useampi asunnon ostaja on kiinnostunut myös kohteen energiatehokkuudesta ja tavallista pienemmästä hiilijalanjäljestä. Näitä asioita arvioidaan RTS-ympäristöluokituksessa.
Ympäristökuormitusta vähentäviä ratkaisuja
Suomessa Skanska on ottanut RTS-ympäristöluokituksen käyttöön ensimmäisenä omistusasuntorakentamisessa.
”Tavoittelemme jatkossa ympäristöluokitusta kaikkiin uusiin asuntokohteisiin”, Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma sanoo.
Hän huomauttaa, että luokituksen tiukat kriteerit täyttävä talo on suunniteltu ja rakennettu tulevaisuutta ajatellen. Rakentamisen ratkaisut ja moderni tekniikka antavat mahdollisuuden pienentää ympäristökuormitusta myös asumisen aikana.
Tällainen kohde on esimerkiksi Helsingin Mansku 162 -asunto-osakeyhtiö, jonka Skanska rakentaa Helsingin Mannerheimintien varteen. Talon katolle tulee aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä yleisiin tiloihin.
”Myös pihasuunnitteluun on laitettu paljon painoa. Pihalle tulee muun muassa hiiltä sitovia puita ja ruusuistutuksia antamaan ravintoa pölyttäjille. Myös pyöräilyä halutaan edistää rakentamalla pyörille helppokulkuiset ja -käyttöiset varasto-, pesu- ja huoltotilat.