c

Pesula, korttelitupa, kierrätyshuone, pakettiautomaatti ‒ ekotehokas koti viherkaton alla

Omassa kodissa on oma rauha – ja pihalla yhteinen viljelylaatikko ja tallissa yhteiskäyttöauto. Aurinkopaneelit tuottavat osan kerrostalon sähköstä, ja rakennusmateriaalien hiilijalanjälki kerrotaan avoimesti. Kurkistus Helsingin Verkkosaaren tuleviin koteihin on kurkistus tulevaisuuteen.

Rouhea ja merellinen Verkkosaari sijaitsee Kalasataman kyljessä, Helsingin kantakaupungin kynnyksellä. Kodit nousevat viihtyisään kortteliin askeleen päähän meren rannasta. Kuva visualisointi.

Skanska on rakentanut Verkkosaareen jo useita asunto-osakeyhtiöitä, ja alueella on alkamassa kahden uuden yhtiön, Helsingin Pasurin ja Karpin, rakentaminen. Jo nyt tiedetään, että vuonna 2021 valmistuvien rakennusten ekotehokkuus on huipputasoa.

Modernit kodinkoneet sekä lämmitys, ilmanvaihto ja valaistus auttavat säästämään energiaa. Materiaalit kestävät aikaa eivätkä kuormita paljon ympäristöä. Myös rakentamisajan ympäristötehokkuudesta huolehditaan, ja se näkyy vaikkapa siinä, että työmaajätteestä vähintään 97,5 prosenttia menee kierrätykseen.

”Ympäristövastuulliset valinnat kiinnostavat yhä useampia asunnonostajia. Siksi kehitämme jatkuvasti omaa suunnitteluamme, rakentamisen prosessejamme sekä asuntojen varustelua ja sisustusta”, kertoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Yksi näkökulma ekologisuuteen on se, että kaiken ei tarvitse olla asukkaan omaa. Monet arjen asiat voi helposti jakaa muiden kanssa, kun ne tuodaan kätevästi tarjolle: Kun taloyhtiöillä on yhteinen pesula, kaikilla ei tarvitse olla pesukonetta. Kerhohuoneessa ja korttelituvassa voi kokoontua, taloyhtiöiden yhteisellä saunaosastolla rentoutua ja kierrätyshuoneessa lajitella.

Ikkunoista näkyy puita ja viherkatto

Samalla kun korttelielämä nostetaan kotien rakentamisessa uuteen arvoon, muistetaan myös suomalaisten rakkaus luontoon. Meri, rannat ja puistot voivat näkyä mahdollisimman monista kaupunkiasunnonkin ikkunoista ja parvekkeilta.

”Korttelipihoja ei tehdä autoille, vaan ihmisille. Kun matalampien rakennusten katoille istutetaan ruohoa, korkeampien talojen asukkaat näkevät ikkunastaan paljon vihreää: pihan puiden ja nurmikon lisäksi viherkaton”, kertoo Skanska Kotien projektipäällikkö Anu Åkerman.

Kotien suunnittelussa ja rakentamisessa hyödynnetään monenlaisia innovaatiota ja ratkaisuja, jotka helpottavat asumisen arkea. Uudet digitaaliset alustat esimerkiksi mahdollistavat kaikkien osapuolten osallistumisen suunnitteluun samanaikaisesti.

”Yhteistoiminnallinen suunnittelu parantaa ja nopeuttaa lopputuloksen laatua selvästi. Kun rakennus on suunniteltu, havainnekuvat ja virtuaalimallit palvelevat myös tulevia asukkaita. He näkevät asunnoista etukäteen paljon enemmän kuin ennen ja voivat vaikuttaa esimerkiksi sisustusratkaisuihin”, Åkerman sanoo.

Kun asunnot ovat jo nyt näin ekotehokkaita, millaisia voivatkaan olla tulevaisuuden kodit? Kuosman ja Åkermanin mukaan asumisalustan kehittäminen entistä ekologisemmaksi on vasta alkamassa. Työtä sen hyväksi tehdään joka päivä.

”Se kehitys näyttää jatkuvan, että asukkaat haluavat valinnoillaan pienentää ympäristökuormitusta. Viranomaisetkin vaativat ympäristöinnovaatioita, joten senkin ansiosta kehitämme koko ajan parempia ratkaisuja”, Marja Kuosma kertoo.

Asunnonkin voi ostaa nyt verkkokaupasta

Digitalisaatio myös siirtää asuntokauppojen tekoa yhä enemmän verkkoon.

”Vuosi sitten teimme Suomen ensimmäisen digitaalisen asuntokaupan DIAS-alustaa hyödyntäen. Digitaalisessa asuntokauppapalvelussa uuden kodin voi varata ja ostaa täysin digitaalisesti verkkokaupasta. Kaupanteon ja siihen liittyvän hallinnon pystyy hoitamaan ajasta ja paikasta riippumatta samaan tapaan kuin vaikkapa pankkiasioinnin”, Kuosma kertoo.

Erityisen hyvin digitaalinen ostaminen sopii hänen mukaansa uudisasuntojen kauppaan, jossa koteja esitellään jo paljon ennen niiden valmistumista hyvien havainnekuvien ja virtuaalimallien avulla.

Päivitetty: 8.12.2019