Ihmisillä on vaihtelevia elämäntilanteita. Yhdellä on ikääntyvät vanhemmat, toisella oma energiataso on hiipunut. Kolmannella on pienet lapset, neljännellä aikaa vaativa harrastus. Tasa-arvoinen ja inhimillinen työyhteisö antaa kaikille tilaa sovittaa työ ja muu elämä yhteen mahdollisimman hyvin.
”Työntekijät eivät ole Skanskalle resursseja vaan ihmisiä, joilla on oma elämä. Kun puhutaan työajan joustoista, olisi tärkeää puhua myös elämän tasapainosta. Se tarkoittaa, että elämme omannäköistä elämää, jossa pystymme jollakin tavalla säätelemään sitä, milloin tai missä työtä tehdään”, sanoo Skanskan henkilöstöjohtaja Nina Jankola-Väntär.
Työmailla paikkaa ei voi valita, mutta työajoissa on sopimisen varaa. Nina muistuttaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus joustoihin, vaikka julkisessa keskustelussa korostuu usein lapsiperheiden elämäntilanne.
”Monimuotoisuus ja hyväksyvä työyhteisö ovat Skanskalle tärkeä vastuullisuusteema. Haluamme työmaille monimuotoista porukkaa, ja heillä saa olla erilaisia taustoja, elämäntilanteita ja velvoitteita. Työajan joustot ovat esimerkki siitä, ettemme vain puhu monimuotoisuudesta vaan teemme jotain, jotta se toteutuu käytännössä.”
Tärkeille menoille kesken työpäivän
Edelleen elää sitkeästi ajatus siitä, että työmaalle tullaan klo 6.30 ja töistä lähdetään 15.30. Työmaalta kuitenkin on sovittaessa mahdollista poistua omiin menoihin kesken päivän, jos tilanne sitä vaatii. Skanska haluaa tukea työaikajoustoja, kunhan työt pystytään tekemään turvallisesti ja riittävä määrä työnjohtoa ja työntekijöitä on aina paikalla.
”Oikeutta arjen pieniin työaikajoustoihin ei ole meillä erikseen kirjattu yritystason sopimuksiin. Niistä sovitaan paikallisesti, koska yksi valmis sapluuna ei toimi kaikille eri kokoisille työmaille. Jos työntekijän täytyy käydä esimerkiksi pankissa tai eläinlääkärissä kesken päivän, asia saadaan varmasti sovittua, kunhan se otetaan puheeksi ajoissa”, kertoo vastaava työnjohtaja Karoliina Lehesvuori Skanska Talonrakennukselta.
Karoliinan nykyisellä työmaalla rakennetaan Olkiluodon 1—8 EDG -varavoimalaitosta. Hän sopi työaikajoustoista viimeksi viime viikolla.
”Tilanteita tulee jatkuvasti. Työmaallamme on avoin henki, ja siihen suuntaan haluankin asioita viedä. Toivon, että minulle olisi helppo tulla avoimesti puhumaan, jos tällaisia tilanteita tulee. Olemme kaikki samanarvoisia.”
Karoliina suhtautuu työntekijöiden joustopyyntöihin luottamuksen osoituksena. Ne ovat merkki yhteistyöstä.
”On meidän kaikkien etu, että ihmisillä on työ ja vapaa-aika tasapainossa. Silloin pystymme toimimaan joka osa-alueella parhaiten.”
Isän nelipäiväinen työviikko tuki ekaluokkalaista
Kun kirvesmies Juha Heinäsen nuorin lapsi oli kuusi vuotta sitten aloittamassa koulutaivaltaan, Juha sopi silloisen vastaavan mestarin Joonas Leinon ja työmaamestarinsa Karoliinan kanssa reilun vuoden mittaisesta osittaisesta hoitovapaasta, jonka aikana hän teki nelipäiväistä työviikkoa.
”Koin suullisen sopimisen helpoksi, ja kaikki muutkin suhtautuivat asiaan hyvin. Pidin usein perjantait vapaana, mutta koska Olkiluodossa piti aina olla tietty vahvuus, joskus vapaapäiviä rukattiin”, Juha muistelee.
Myös Juhan vaimo oli samaan aikaan osittaisella hoitovapaalla, jotta vanhemmat pystyivät avittamaan kuopuksen ensimmäisiä kouluunlähtöhetkiä mahdollisimman hyvin.
”Se oli tosi hyvä järjestely, joka ei varmaan häirinnyt työmaatakaan. Jouston mahdollisuus oli minulle tärkeä, ja todella hienosti Skanskalla otettiin tämäkin asia huomioon. Ihmisestä ajatellaan muutakin kuin että hän on vain työläinen”, Juha miettii.
Hän kannustaa kollegojaan käyttämään pieniä tai suurempiakin joustoja, jos elämäntilanne sitä vaatii. Työntekijän tarvitsee vain ottaa työajan joustot rohkeasti puheeksi esihenkilönsä kanssa.
”Nykyään saa todella luottamuksellisesti ja avoimesti jutella asiasta kuin asiasta työmaapäälliköiden ja mestareiden kanssa. Mestarit ovat nuorempaa sukupolvea, heilläkin on ehkä pieniä muksuja, ja he tarvitsevat joustoa työhönsä ihan yhtä lailla. Eivätkä enää vain naiset jää kotiin, vaan myös miehet.”
Lue Skanskan henkilöstöjohtajan Nina Jankola-Väntärin blogikirjoitus perheystävällisyydestä.