c

”Oletko sinä se oikea Puuha-Pete?” – Mikko Rantasta naurattavat lasten kysymykset

Työnjohtaja Mikko Rantasen työn olennainen osa on vastuullisuuden ja välittämisen kulttuurin levittäminen työmailla. Käytännössä se voi tarkoittaa vaikkapa vierailua kouluun tai päiväkotiin.

Skanskalla valitaan työasuun titteli myös työpaikan ulkopuolelta. Työnjohtaja Mikko Rantanen on Oliver-pojan isä.­ Kuva: Sami Piskonen

Oletteko te niitä oikeita Puuha-Petejä? Rakennatteko huvipuistojakin? Skanskan työnjohtajaa Mikko Rantasta naurattaa, kun hän kertoo juuri kuulemistaan lasten kysymyksistä ja kommenteista.

Lahdessa on käynnissä Renkomäen monitoimitalon elinkaarihanke, jonka naapurissa on koulu ja päiväkoti. Työmaan väki on menossa kouluun tapaamaan lapsia ja viemään heijastimia muistutuksena turvallisuudesta.

Skanskan toiminnassa turvallisuus on ykkösasia. Koulun ja päiväkodin naapurissa tämä huomioidaan erityisen tarkasti. Työmaa-alue on tietenkin tarkoin aidattu. Kaikki isot kuljetukset hoidetaan varhain aamulla ennen koulun aukeamista.

Rantanen kertoo, että työmaa on hyvä esimerkki Skanskan välittämisen kulttuurista, joka painottaa turvallisuutta kaikissa vaiheissa.

Terveenä töistä kotiin

Rantanen on työnjohtajana tärkeässä roolissa edistämässä vastuullisuuden ja välittämisen kulttuuria työmailla. Hän on ollut alusta lähtien mukana Skanskan LIFE – minä välitän -ohjelmassa, joka haastaa kiinnittämään huomiota omaan turvalliseen toimintaan ja välittämään myös toisten turvallisuudesta.

Jokaisen tulee päästä terveenä töistä kotiin ja aikanaan hyvinvoivana eläkkeelle.

Rantaselle turvallisuudesta huolehtiminen tarkoittaa työmaalla monia arkisia asioita ja käytäntöjä. Kaikki alkaa työntekijöiden huolellisesta perehdyttämisestä.

”Mutta välittäminen tarkoittaa myös pieniä mukavia arjen asioita, kuten toisten tervehtimistä, ystävällisyyttä ja huomioon ottamista. Ja arkijärkeä. Jos näyttää siltä, että joku on vaarassa satuttaa itseään, tilanteeseen puututaan heti.”

Tasavertainen ja oikeudenmukainen työpaikka

Skanskalaiseen välittämisen kulttuuriin kuuluu tasavertaisuus ja oikeudenmukaisuus. Ihmisiä kuunnellaan, eikä yhteisiä projekteja tehtäessä ole väliä, onko kollega omalla vai aliurakoitsijan palkkalistalla. Tai mikä titteli tällä on.

”Teemme tiimityötä, jossa kaikilla mukana olevilla on erilaista osaamista ja kokemusta. Kukaan ei tiedä kaikesta kaikkea, eikä osaa kaikkea, vaan tarvitsemme toinen toisiamme.”

Rantaselle skanskalaisuus tarkoittaa myös reilua puhumisen kulttuuria. Jos jokin asia ottaa päähän, siitä voi ja pitää puhua. Asiat saa selvitettyä ne puheeksi ottamalla.

Työturvallisuus on vastuullisuutta

Henkilöstöjohtaja Nina Jankola-Väntär sanoo, että Skanskalla alan isona tekijänä on halu ja vastuu kehittää työelämää edelleen vastuullisempaan suuntaan.

”Skanskan kulttuuria rakentavia elementtejä ovat tavoitteemme tehdä voittoa vastuullisesti, eettinen ohjeistomme, arvomme ja työkaverista välittäminen. Monimuotoinen ja hyväksyvä työyhteisö on meille tärkeä voimavara.”

Lähtökohta on, että Skanska ja Skanskan työmaat tunnetaan turvallisina työpaikkoina, joissa saa olla oma itsensä ja joissa kunnioitetaan toisia. Välittämisen kulttuurin rakentamiseen tarvitaan jokaista.

”Keskustelua ja näkyvää viestintää tarvitaan paljon. LIFE-hankkeessa otimme uuden käytännön, jossa työvaatteisiin saa valita itselleen sopivan sanan. Tuo sana kertoo omasta roolista työn ulkopuolella, joten takin selässä voi lukea esimerkiksi Äiti, Isä, Isoisä, Työkaveri tai Ystävä.”

Jankola-Väntär sanoo, että Skanskalla ei olla vain töissä.

”Skanskalaiset ovat aidosti sitoutuneita rakentamaan parempaa yhteiskuntaa. Tämä näkyy henkilöstötutkimuksemme tuloksissa ja siinä, että meille hakeutuu ammattilaisia, joille vastuullisuus ja arvomme ovat tärkeitä.”

Päivitetty: 31.3.2021