c

Maailman inhimillisintä sairaalaa rakennetaan hyvinvointi edellä

Ahveniston sairaalan työmaalla vaalitaan hyvää työilmapiiriä. Sillä on iso merkitys hankkeen onnistumisen, työturvallisuuden ja työssä jaksamisen kannalta.

Assin työkulttuuriin kuuluu yhteinen keskustelu, ratkaisujen hakeminen yhdessä ja asioiden selvittäminen niin, että kaikki lopulta ymmärtävät toisiaan.

Työhyvinvointia tulee johtaa, jotta työntekijät voivat työssään hyvin. Tämä on ymmärretty myös Ahveniston sairaalan työmaalla, jossa hankkeen alusta alkaen on luotu rakenteita mutkattoman arjen yhteistyön mahdollistamiseksi sekä työkaluja työhyvinvoinnin ja ilmapiirin seurantaan ja kehittämiseen.

Tuloksekasta työtä tuttujen työkavereiden kanssa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin uuden Ahveniston sairaalan, tuttavallisemmin Assin, tavoitteena on olla maailman inhimillisin sairaala. Tämä näkyy jo rakentamisen aikana.

Jos yhteistyöhön ei panosteta, saattavat suunnittelijat ja talotekniikan asiantuntijat jäädä rakennushankkeissa omiksi porukoikseen ja tulevan tilan käyttäjät lähes kokonaan hankkeen ulkopuolelle. Assissa tähän on erityisesti kiinnitetty huomiota: Hankkeen eri osapuolet muodostavat yhteisen projektiorganisaation ja tekevät työtä yhdessä, yhteistä tavoitetta kohti. Omat kotiorganisaatiot jätetään narikkaan, sillä Assissa ollaan yhtä suurta allianssiporukkaa.

Kaikki hankkeen osapuolet työskentelevät samassa isossa tilassa, jossa ihmiset tulevat tutuiksi. Kun käydään yhdessä lounaalla ja kahvilla, tulee tutustuttua ihmisiin työroolien takana. Turvallisuuden ja arvostuksen tunne kasvaa, kun kysytään säännöllisesti puolin ja toisin, mitä sinulle kuuluu.

Ja se taas johtaa siihen, että työkavereita on helppo lähestyä myös työasioissa. Sillä on iso merkitys yhteistyön sujuvuuden kannalta erityisesti pitkässä hankkeessa. Assissa uskotaan, että hanke etenee suunnitelman mukaan, kun puhalletaan yhteen hiileen.

Hyvässä porukassa ongelmatkin ratkeavat

Assissa vaalitaan hyvää työilmapiiriä. Fiiliskyselyitä tehdään säännöllisesti ja palautetta kerätään kaiken aikaa. Esille tulleet haasteet käydään läpi allianssin toimintaryhmässä, jossa on edustus kaikilta allianssiosapuolilta.

Hyvä työilmapiiri tukee myös psykologista turvallisuutta.

Vaikka asiat ovat hyvin, vastaan voi aina tulla haasteita. Assin työkulttuuriin kuuluu yhteinen keskustelu, ratkaisujen hakeminen yhdessä ja asioiden selvittäminen niin, että kaikki lopulta ymmärtävät toisiaan.

Ilmapiiri on avoin myös virheistä kertomiselle. Kun työtä tehdään tutussa ja turvallisessa porukassa ja huumori on sopivan hurttia, ei vaikeistakaan asioista puhuminen pelota. Ja ne virheet korjataan sitten yhdessä.

Työhyvinvoinnin johtaminen on työn johtamista

Tärkeä osa työhyvinvoinnin johtamista on itse työn johtaminen. Kun tavoitteet ovat selkeitä ja työ sujuvaa ja jokainen voi tehdä parhaansa ilman turhia esteitä, ihmiset keskittyvät työhönsä, eivät ota turhia riskejä ja jaksavat huolehtia myös työkaverin hyvinvoinnista.

On siis jo työturvallisuudenkin näkökulmasta tärkeää, että ihmiset voivat työssään hyvin.

Työmaalla hyvä käytäntö on esimerkiksi suunnitelmallinen jakautuminen tiimeihin, ryhmiin ja pareihin. Vaikka työtä tehdään allianssina ja koko porukan yhteistyönä, on käytännön työn kannalta todella tärkeää, että vastuut jakautuvat myös pienempiin osiin.

Kaiken aikaa seurataan, miten homma toimii, ja tarvittaessa ryhmien jäseniä myös välillä vaihdellaan. Siten jokaisessa työssä ja työpisteessä on varmasti paras mahdollinen porukka.

Kun työ on organisoitu näin, tieto kulkee, samasta asiasta on ymmärrys useammalla henkilöllä ja pulmiakin voi aina pohtia ja jakaa jonkun kanssa.

Vastuun jakautuminen tukee myös työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Assista huhutaan, että he voivat olla lomalla oikeasti lomalla – ei tarvitse esimerkiksi vastata puhelimeen, sillä töissä on aina joku, joka voi hoitaa hommat. Näin yhden ihmisen kuormitus ei kasva liian suureksi. Sillä on iso merkitys palautumisen kannalta.

Yhteishengen aktiivista vaalimista – myös työajan ulkopuolella

Assissa on panostettu rentoihin vapaa-ajan tilaisuuksiin, joita organisoi hupitoimikunta. Yhdessä on liikuttu, saunottu, vietetty halloween-juhlia ja taidenäyttelyn avajaisia. Marraskuussa sisätyövaiheessa olevan sairaalan katolle nousi kuusimetrinen joulukuusi, joka koristeltiin porukalla.

Onnistumisten ja saavutusten äärelle pysähtyminen on Assissa tapa, jota halutaan tietoisesti vaalia. Assin peruskivenmuuraustilaisuuden yhteydessä järjestettiin koko allianssiporukalle ”kuolevaisten bileet”, joissa maahan haudattiin sisäpiirihuumorilla täytetty säiliö. Putkilosta löytyy muun muassa joululauluja soittava käsisaippua-annostelija ja huonon päivän kahvimuki. Kun joku sadan vuoden päästä kaivaa putkilon esille, löytää hän myös kirjeen, jossa porukan yhteiset vitsit selitetään.

Yhteisestä tekemisestä syntyy yhteisiä puheenaiheita ja yhteisiä muistoja, jotka kantavat tiukkoinakin hetkinä.

Kyse ei siis ole kyse vain hyvistä bileistä, vaan strategisesti tärkeistä tapahtumista, joissa luodaan vahva pohja yhteistyölle ja yhteiselle onnistumiselle. Niin rakennetaan maailman inhimillisintä sairaalaa.

Artikkeliin on haastateltu tuotantoinsinööri Maisa Pykäläistä ja talotekniikkainsinööri Marjo Mattilaa Skanskasta sekä rakennuttajapäällikkö Liisa Haakanaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta. Kaikki työskentelevät Assi-allianssissa.

Päivitetty: 21.11.2024