c

Näköaloja tiedolla ja taidolla rakentamiseen

Kun Vuokko aloitti Skanska Oppiva -harjoitteluohjelmassa, unelmana oli monipuolinen ura kansainvälisessä yrityksessä, ehkä joskus jopa työpaikka New Yorkissa. Molemmat toiveet ovat toteutuneet.

Skanskassa olen päässyt näkemään monenlaista rakentamista useasta eri näkökulmasta. Matkan varrella on ollut niin hyviä tiimejä kuin kannustavia esihenkilöitä, ja paljon on kiinni myös omasta halusta kehittyä”, toteaa projektipäällikkö Vuokko Suutarla.

Lapsena Vuokko Suutarla oli innolla mukana perheensä omakotitalon rakentamisessa. Pienestä apurista tuntui mahtavalta, kun talo oli valmistuessaan aivan isän rakentaman pienoismallin näköinen.

”Perheessä rakennettiin paljon, ja sieltä lähti omakin innostus rakennusalalle.” 

Rakennustekniikan opinnot Vuokko aloitti Aalto-yliopistossa vuonna 2009. Heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän päätti hakea mukaan Skanska Oppiva -harjoitteluohjelmaan. Hän aloitteli uraansa työnjohtoharjoittelussa työmaalla ja siirtyi nopeasti työmaainsinöörin tehtäviin.

Vuonna 2012 Vuokko aloitti Skanskassa logistiikkainsinöörinä ja kehitti työmaiden logistiikan hallintaa. Työ jakautui työmaiden lisäksi myös pääkonttorille.

New Yorkista uutta potkua uraan 

Vuoden 2016 alussa tuore diplomi-insinööri siirtyi kehitysinsinööriksi tietomallintamisen ja rakentamisen digitalisaation pariin.  

Sitten ura otti huiman käänteen, kun pitkäaikainen unelma ulkomailla työskentelystä kävi toteen. Vuokko oli mukana Skanskan sisäisessä kansainvälisen johtamisen koulutusohjelmassa ja vietti sen kautta vuoden 2019 vaihdossa New Yorkissa LaGuardia -lentokenttähankkeen VDC (Virtual Design and Construction) -tiimissä.

LaGuardia on Skanskan kaikkien aikojen suurin projekti, joka koostui yli kymmenestä samanaikaisesta rakennushankkeesta. Uusi vaativampi rooli Atlantin toisella puolen oli innostava ammatillinen haaste. 

”Päätehtävänäni projektilla oli Central Hall- ja Cooling Towers -rakennuksien suunnittelunohjaus, jossa keskityin erityisesti talotekniikkaan. Vedin viikoittain suunnittelukokouksia eri alojen suunnittelijoiden kanssa. Kaikki suunnitelmat tehdasvalmistusta ja rakentamista varten tuotettiin tietomallipohjaisesti”, Vuokko kertoo. 

New Yorkista käteen jäi erityisesti sosiaalisen työkulttuurin arvostaminen. ”Teimme myös vapaa-ajalla rennosti yhdessä juttuja, kävimme laskettelureissuilla ja NHL-peleissä. Lisäksi työmaa järjesti lähes joka viikko yhteisiä tapahtumia, kuten curlingia, meditointia, suklaanmaistelua ja esiintymiskoulutuksia. Sosiaaliseen kanssakäymiseen kannustettiin, mikä teki töistäkin mukavampaa.”

Yllätyksenä taas tuli paikallisten epävirallinen keskustelukulttuuri, jossa palaverit käytiin pääasiassa työpöydän ääressä etukäteen sopimatta. ”Suomalaiselle se vaati totuttelua. Toisaalta toin Suomesta toimiviksi todettuja, heillekin ehkä uusia prosesseja.”

Myös se yllätti, kuinka samanlaista työnteko Amerikassa ja Suomessa lopulta on. ”Ajattelin, että siellä kaikki on isommin ja paremmin, mutta ihan samojen haasteiden kanssa sielläkin painitaan”, Vuokko toteaa.

Osaamisen kaikki puolet hyötykäytössä 

Suomeen palattuaan Vuokko siirtyi jälleen uusiin tehtäviin, kun hän sai paikan Skanska Kotien projektipäällikkönä. Aiemmin hän keskittyi suunnittelun kehittämiseen, mutta projektien parissa työskentely tuntui hänelle osuvammalta.

”Nyt olen siinä missä toivoinkin: kädet savessa projektien parissa. Tuntuu siltä, että osaamiseni kaikki puolet ovat projekteilla hyötykäytössä ja kaikesta aiemmasta kokemuksestani on nykyisessä roolissani hyötyä.” 

Vapaa-ajalla Vuokon saattaa löytää joko intensiivisistä crossfit- tai triathlon-treeneistä tai kotoa kitara sylissä. 

”Jo New Yorkin vuoden aikana urheilu ja kitaransoitto auttoivat pitämään kiinni omasta ajasta. Rauhoittuminen on edelleen tärkeä vastapaino muuten vauhdikkaalle menolle."

Päivitetty: 27.9.2024